Adók
Kezdőlap / Gazdaság / Adók, támogatások / Adók / Adók

Adók

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata négy fő helyi adót vezetett be: ezek a helyi iparűzési adó, a telekadó, az építményadó és az idegenforgalmi adó.

Helyi iparűzési adó

 

Adókedvezmény érvényesíthető 200 millió Ft aktivált értékű beruházás után, amennyiben az 10%-os létszám- vagy 10%-os adóalap-növekedést eredményez. Az adókedvezmény mértéke a beruházás adóévben aktivált értékének a 20%-a, de maximum a fizetendő adó 10%-a.

Amennyiben a vállalkozás az adókedvezményt egy adóévben nem tudja igénybe venni, úgy jogosult azt az egymást követő három évben elszámolni.

Építményadó

 

          Ipari parki területeken

Az építményadó mértéke a használatba vételi engedély megszerzésétől számított 5 éven keresztül: 0 Ft/m2/év, a 6. évtől: 400 Ft/m2/év.

 

          Ipari parki területeken kívül eső területekre vonatkozóan

Az adó általános mértéke 1000 Ft/m2/év. Kivételek a rendeletben megtalálhatók.

További építményadó-kedvezmények vehetők igénybe a szakmunkástanulók foglalkoztatását gyakorlati képzőhelyként szolgáló építmény esetén.

Telekadó

 

          Ipari parki területeken

A tulajdonszerzést eredményező visszterhes szerződés ingatlanügyi hatósághoz való beérkezésétől számított 5 adóéven keresztül: 0 Ft/m2/év. A 6. évtől 5000 m2-ig 0 Ft/ m2/év.

 

          Ipari parki területeken kívül eső területekre vonatkozóan

Üzleti célt szolgáló telekre vonatkozóan az adó általános mértéke 500 m2-ig 0 Ft/ m2/év, 500 m2 feletti rész után 50 Ft/m2/év.  

Idegenforgalmi adó

 

Az adó mértéke 18 éven felüli, nem állandó helyi lakosok számára személyenként és vendégéjszakánként 400 Ft. Az idegenforgalmi adó alól mentességet élveznek azok, akik a Pécsi Tudományegyetem valamely intézményénél vendéghallgatóként vagy vendégoktatóként tartózkodnak, az egyetem egyik egységénél gyakorlati képzésen vesznek részt, vagy pedig az egyetemen, illetve pécsi székhelyű cégnél folytatnak szakmai gyakorlatot.

This site is registered on wpml.org as a development site.