Kezdőlap / Hírek / Közérdekű / Vadkamerák figyelik az illegális lerakókat

Vadkamerák figyelik az illegális lerakókat

Vadkamerákat helyezünk ki szerte a városban annak érdekében, hogy így is felvegyük a harcot a zöldterületeken vagy a hulladékgyűjtő-szigeteken történő illegális hulladéklerakás ellen.

Rontja a környék kinézetét, hangulatát, köztisztasági veszélyeket hordoz, rengeteg plusz munkát és többletköltséget jelent – az illegális hulladéklerakás ezért jelent komoly problémát. Éppen ezért egyértelmű célként fogalmaztuk meg, hogy vissza kell szorítani Pécsen ezt a szabálysértő tevékenységet.

Ennek érdekében munkatársaink folyamatosan szállítják el a gyűjtőedények környezetében, illetőleg az egyéb – főként városszéli – területeken felhalmozódó hulladékot. A Dél-Kom NKft.-vel együttműködve a város több pontján számoltuk már fel a problémás gyűjtőszigeteket, és vezettük be a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtést. Ennek köszönhetően nemcsak a városkép lett rendezettebb, hanem az érintett lakók egy magasabb színvonalú, korszerűbb, kényelmesebb szolgáltatásban részesülnek.

Most az illegális lerakás elleni harc egy újabb állomásához érkeztünk, szerdán ugyanis elkezdtük telepíteni a vadkamerákat a rendszeresen újratermelődő lerakókhoz. A Nagyárpádi buszforduló szelektív gyűjtőszigeténél kezdtük a munkát, de kerül ki még kamera a Hársfa lakóparkhoz, az Edison utca – Gomba utca kereszteződéséhez, a Donátusi út – Aranyhegyi dűlő kereszteződéséhez, a Fábián Béla utcai buszfordulóhoz, a Magyarürögi úton a Lajkó utcai szelektív gyűjtőszigethez, a Corvin utcába és a Pákolitz István utcába, a Vásárcsarnok északi oldalán lévő tömbparkolóba, valamint a Huszár utca – Mezőszél utca kereszteződéséhez. A későbbiekben a hálózat tovább bővül, ugyanis újabb öt kamera beszerzését tervezzük.

Egy mobil vadkamera már eddig is segített az illegális hulladéklerakás visszaszorításában, a csertetői konténer környéke, a Magyarürögi út – Park utca kereszteződésénél lévő trafóház környéke, valamint az Angster József úton lévő szelektív gyűjtősziget is állt már ideiglenes megfigyelés alatt.

A városi térfigyelő hálózattal együtt ezeket a vadkamerákat is a Pécsi Közterület-felügyelet figyeli. A hatóság, ha a kamerafelvételek alapján illegális lerakást észlel, megteszi a szükséges lépéseket. A módszer hatékonyságát bizonyítja, hogy már sok esetben intézkedett a felügyelet a felvételek alapján. Csertetőn például a kihelyezett vadkamera, a Dobogó dűlőben pedig a térfigyelő kamera segítségével bukkantak az illegális szemetelőkre. Rögzítettek olyan eseteket is, hogy a társasházak kommunális hulladéktárolóiba helyeznek el nem odavaló szemetet, vagy éppen a szelektív hulladékgyűjtő szigetekre teszik le az építési törmeléket, lomokat vagy elektronikai hulladékokat.

Forrás: https://biokom.hu/vadkamerak-figyelik-az-illegalis-lerakokat/

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.