Nemzetiségi Tanács
Kezdőlap / Városi élet / Szervezetek / Nemzetiségi önkormányzatok / Nemzetiségi Tanács

Nemzetiségi Tanács

A Nemzetiségi Tanács 2010 óta működik Pécs városában, elnöke a Nemzetiségi Tanácsnok, tagjai a települési nemzetiségi önkormányzatok elnökei.

A Nemzetiségi Tanács a nemzetiségi egyéni és közösségi jogok érvényesülése, a nemzetiséghez tartozók érdekeinek kifejezésre juttatása érdekében koordinálja Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata és a városban működő nemzetiségi önkormányzatok közötti kapcsolatokat, egyezteti azok érdekeit, szakmai véleményével támogatja a város által fenntartott intézményekben folyó nemzetiségi tevékenységet, elősegíti a nemzetiségi jogok érvényesülését.

Pécs soknemzetiségű város, a 2019 évi önkormányzati választások óta immár 11 nemzetiségi önkormányzat működik, tevékenységük rendkívül sokoldalú, szerepet vállalnak az iskolai oktatásban, óvodát, színházat, művészeti együtteseket működtetnek. A város és a nemzetiségek kapcsolata több szempontból kiemelkedőnek mondható, egyben példaértékű, hogy Pécs városában Nemzetiségi Tanácsnok is segíti a közös munkát. A város és az itt élő nemzetiségek kapcsolatának további erősítése, az érdemi együttműködések jelentősége éppen abban van, hogy az Önkormányzat és a nemzetiségek ezekre az adottságokra építve tovább színesítsék városunk kulturális életét.

A Nemzetiségi Tanács alapvető célkitűzése, hogy ezt a jellemzően jó kapcsolatot megőrizze, a kölcsönös érdekeken alapuló partneri viszonyt és a bizalmat tovább erősítse Pécs MJV Önkormányzata és a városban működő nemzetiségi önkormányzatok között. Közös feladatunk és egyben kötelességünk, hogy Pécs hagyományait, értékeit őrizzük és ápoljuk a nemzetiségi programokon keresztül.

Egy fának rengeteg, szerteágazó hajtása van, ezernyi levéllel, viszont a gyökere, amelyből ered, amely a talajhoz rögzíti, amiből tápanyagot, életerőt szerez, ami lélegzik ugyanabból a földből táplálkozik.

A mi gyökerünk Pécs.

Auth István nemzetiségi tanácsnok

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.