coronavirus

KORONAVÍRUS-HÍREK: BELTÉREN KÖTELEZŐ A MASZKHASZNÁLAT

Megnézem
Pécsiségek
Kezdőlap / Városi élet / Pécsiségek

Pécsiségek

1. Tenger alatti hőforrásokhoz köthető – a többi között kagylók, rákok, tengeri sünök és más sós vízi őslények alkotta – ökoszisztémát azonosítottak a Mecsek mintegy 132 millió éves rétegeiben a Pécsi Tudományegyetem (PTE) és az Oslói Egyetem kutatói. Bujtor László, a PTE Földrajzi és Földtudományi Intézetének egyetemi docense, a felfedezésről a Palaeogeography, Palaeoclimatology, Palaeoecology című folyóiratban megjelent tanulmány egyik szerzője az MTI-nek elmondta, hogy korábban csak az Antarktiszon és a Tirrén-tenger mélyén leltek fel a Mecsekben megfigyelthez hasonló életközösségeket. A kutató szerint az új felfedezés szenzációsnak számít, mert a Mecsekben talált őslények a maradványok alapján a másutt vizsgált egyedeknél nagyobbakra nőttek a kedvező környezeti hatásoknak köszönhetően. Mindez olyan, mintha valahol az érintetlen őserdőben ma olyan emberi populációt találnánk, amelynek tagjai 2,2-2,5 méter átlagmagasságúak lennének.

2. A legöregebb lakóépület: A Káptalan utca 2. alatti ház Pécs talán egyik legrégebbi épülete, hiszen már egy 1324-ből fennmaradt írásos emlék is beszámol a létezéséről. További nevezetessége, hogy 1477-ben itt hozták létre hazánk legelső nyilvános könyvtárát, melyet Handó György prépost alapított. Az arra járó figyelmét nem kerülheti el a bejárat feletti szépen kidolgozott dombormű és a homlokzatának kopott festése alól kikandikáló reneszánsz falfestmény darabok sem. Ebben az épületben működik a Zsolnay Múzeum.

3. Dzsámi: legnagyobb török kori emlékével

4. Cella Septichora Látogatóközpont: A legnagyobb ókeresztény temető és temetőépület: 4. századi kora-keresztény temető – az UNESCO Világörökség része, a késő-római sírkamrák és sírok didaktikus bemutatóhelye

5. Székesegyház és Szent István tér: Közép-Kelet-Európa egyik legszebb tere az ezeréves dómmal, a legnagyobb hazai altemplommal.

6. PTE Magyarország Első Egyetem 1367

7.  A legöregebb szőlőtőke a világon: A Papnövelde utcai ház udvarát teljesen befutja a szőlő, csüngenek rajta a 25-30 centis fürtök. A tőke kerülete csaknem egy méter, korát pedig 450-500 évre becsülik, az 1500-as évek második felében ültethették.

8. Havi hegyi mandulafa: Havihegy mandulafáit több mint száz éve, 1916-ban említették először a napilapok: „a mandulafa-sorban kezdődik az élet…”. Korábbi leírások szerint 150 éves lehet a fa. 2010 óta négyszer nyerte el az „Európai Év fája” díjat.

9.  A legnagyobb lakatfal: Magyarországon a legelső, a legnagyobb, a legszerelmesebb. Ha történetét vizsgáljuk akkor is sok elméletet találunk a régi leírásokban. Valaki szerint sikeres érettségit ünneplő diákok kezdték, szerelmüket-szerettüket kifejezni vágyó emberek, összetartozásukat megerősítő csoportok. De tekinthetünk úgy is a lakatfalra, mint sorvezetőre, ami összeköti a belváros legszebb helyeit, épületeit. Végül is ennyi év távlatából nem is a története fontos, hanem a jövője, vigyázzunk rá, szeressük és vigyük tovább.

Manapság már nemcsak a szerelmesek, a ballagó diákok, hanem a turisták is szívesen állítanak emléket ilyen formában a Pécsen eltöltött napoknak. Jelenleg három lakfal található a belvárosban, amiből egy kültéri installációs is. Az egyik a Janus Pannonius utca 4. számú kanonoki ház nyugati oldalfalában, a következő a Janus Pannonius utca 8. számnál, a harmadik pedig Sétatér keleti végén, a Káptalan utcánál található.

10.  Virágültetési rekord: Guinness-rekord sétány kertvárosi kisiskolásokkal: újra tizenötezer virágot ültettek el a régiek helyére.

11.  A Köztársaság Téri Általános Iskola összes diákja és tanára beállt a Cup Song-ra! Ilyet eddig még senki nem csinált!

12.  Pécsi Bánki Donát Utcai Általános Iskola diákjai és szülei számára. A puzzle kép kirakási akciónak és a kész képek gyűjtésének célja az volt, hogy a családdal való közös tevékenység, az alkotó játék során a tanulók szabadidejük hasznos eltöltésére helyes mintát kapjanak, együtt tölthessék az időt barátaikkal, szüleikkel, testvéreikkel. Fontosnak tartották, hogy diákok számára ne csak a virtuális világ legyen vonzó, hanem a képek összerakása is, alkotó tevékenységüket közben a vidám hangulatú percek, beszélgetések örömteli élményhez juttassák őket. A puzzle-kép kirakási akció végeredményét egy kiállítás keretében is megmutatták az országnak, mert a családok körében elindult mozgalom során az alkotások folyamatosan érkeztek az iskolába és meglepően nagy számban jöttek képek a gyűjteményhez. Közel hatszáz puzzle-kép alkotta a legnagyobb puzzle kiállítást az iskola folyosóin és egyéb helyiségeiben. A képek témája és mérete változatos volt: A 3 darabos, kisiskolások által kirakott képektől egészen a 4000 darabos képekig sok fajta puzzle megtalálható a mai napig is az iskola gyűjteményében.

13. A legnagyobb rajzolt karácsonyfa: A Magnus Aircraft Zrt. a karácsonyfa szimbólumot Magyarország légterébe, mint rajzlapra a Flightradar24.com weboldal megjelenítési technikájával láthatóvá tett repülési útvonallal, mint virtuális ceruzával rajzolta fel. A cég pilótáinak és munkatársainak közös ötlete alapján 2019. december 18-án a magyar tulajdonú repülőgépgyár, két saját fejlesztésű és gyártású kétszemélyes sport és oktató repülőgépe és berepülőpilótái egy speciális útvonalrepülést hajtottak végre Magyarország egén, kötelékben. A speciális útvonal egy óriási, szimmetrikus karácsonyfa forma volt, amit önmagában is kihívás lerepülni robotpilóta nélkül, viszont a pilóták (Vári Gyula főpilóta, Horváth Hanna, Faragó István és Fábián Gábor) mindezt két Magnus Fusion 212 típusú repülőgéppel szoros kötelék repülésben tették. A karácsonyfa törzse Pécsnél, míg a csúcsa Siófok magasságában volt látható, a teljes útvonal 358 km, több mint 20 fordulóval, és 2 óra 26 percet vett igénybe. A Magnus Aircraft Zrt. ezzel az akcióval Magyarország legnagyobb, pontosan 80 km virtuális magasságú karácsonyfáját rajzolta Magyarország egére.

14.  Az ország legnagyobb Gyros-a 2017: Mészáros Csaba érdemérmes mesterszakács a pécsi Mr. Remy Gyros büfét üzemelteti négy éve, jó törzsvendégkörrel. A mesterszakács 2016. december 17-én reggel illetve délelőtt elkészítette az ország legnagyobb gyros tálját, amelyhez alapanyagként kb. 40 kg tanyasi csirkecombot, 5 liter tzatziki öntetet, 2 kg lila hagymát használt fel. 1 kg grill sajtot töltött 30 darab pitába, 2 kg paradicsomot, 1 kg uborkát, 10 fej jégsalátát és 15 kg házi chips burgonyát készített mellé, és külön egy erre a célra gyártott, kb. 1,25×1,25 méteres tálon feltálalta húsz, erre az eseményre meghívott sportoló részére.

15. Vajkrémgyártás, érlelésgyorsító eljárás kidolgozása. 1967 Pécs.

Érdekességek: 

  • Összesen mintegy 1 hektár virágágyi felület díszíti városunkat.
  • Pécs közterein közel 2000 platánfa és 1000 fehér virágú vadgesztenye él.
  • Van 23 db folyamatosan működő szökőkút, 33 db ivókút
  • 50 db madáretetőbe 2000 kg-nyi napraforgó kerül kihelyezésre a madarak téli etetésére.
  • 155 játszótér van Pécsen
  • 21 bekerített kutyafuttató van és 3300 köztéri pad található városszerte.
This site is registered on wpml.org as a development site.