coronavirus

KORONAVÍRUS-HÍREK: BELTÉREN KÖTELEZŐ A MASZKHASZNÁLAT

Megnézem
Tisztuló város
Kezdőlap / Zöld város / Városi projektek / Tisztuló város / Tisztuló város

Tisztuló város

Illegális hulladéklerakók felszámolása

Egyértelműen megfogalmazott cél a BIOKOM Nonprofit Kft.-nél az illegális hulladéklerakás visszaszorítása, a problémára többféle megoldási lehetőséget is találtak. Egyrészt a Dél-Kom Nonprofit Kft.-vel együtt folyamatosan bővítik Pécsen a házhoz menő szelektív hulladékszállítási rendszert, másrészt pedig a rendszeresen újratermelődő lerakókhoz vadkamerákat helyeznek ki. Első körben 11 kamerát üzemeltek be, és további 5 beszerzését tervezik. A kisebb gócpontok mellett pedig a nagyobb lerakókat is igyekszik megszüntetni a társaság, 2021-ben erre többször példa is volt.

Kórház utca:

Három önkormányzati cég, a Pécsi Ellátó Központ, a BIOKOM Nonprofit Kft. és a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. összefogása nyomán tisztult meg 2021. februárjában a Kórház utca 6. számú alatti, mára már lakatlan épület környéke. Az egykor szebb napokat is látott terület nagyon siralmas látványt nyújtott a rengeteg szemét miatt. Legfőképpen lomok és kommunális jellegű hulladék borította, de építési törmelék és elhagyott gumiabroncsok is bántották az arra járók szemét. Ezt elégelték meg az önkormányzati cégek, és fogtak össze a takarítás érdekében.

 A Pécsi Ellátó Központ közmunkásai végezték a hulladékok összegyűjtését, konténerekbe pakolását, a BIOKOM Nonprofit Kft. a hulladékszállítást, a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. pedig anyagi segítséget nyújtott. A munkát két héten keresztül végezte 10-11 fő dolgozó, akik az épület, és az azt körülvevő mintegy 7000 m2 nagyságú terület megtisztítása során 120 m3 hulladékot szedtek össze, amelynek tömege elérte a 17 tonnát. Az elvégzett munka értéke csaknem 1,5 millió forint volt.

Istvánakna:

Istvánakna is azon településrészek közét tartozik, amelyek esetében jellemző a jogellenesen elhelyezett és felelőtlenül elhagyott hulladékok igen intenzív felbukkanása. Emiatt – a környék lakosságának nagy örömére – 2021. márciusában a BIOKOM egy nagyszabású takarítási munka elvégzése mellett döntött, amelynek teljesítése a hónap végére meg is történt. Az öt fős csapat egy héten keresztül dolgozott szorgosan a területen. Ennek eredményeképpen összesen 45 köbméter, azaz mintegy 3,5 tonna lomtól és háztartási hulladéktól sikerült megszabadítani a közterületeket és beépítetlen önkormányzati ingatlanokat. Az elvégzett munka értéke elérte a 400 ezer forintot.

Pécs-Romonya összekötő út melletti területek:

A közterületi illegális hulladéklerakók felszámolását célzó program egyik fontos állomásaként tisztult meg a Pécset és Romonyát összekötő út környéke. A mintegy két és fél kilométer hosszú útszakasz mellett több helyen lomokból, autóalkatrészekből, gumiabroncsokból és építési törmelékből álló hulladékkupacok éktelenkedtek. A hulladékok összegyűjtését 2021. május 26-án kezdték meg munkatársaink, és június 3-án fejezték be. Összesen 61,5 köbméter hulladékot szállítottak el, amelynek tömege elérte a 9,5 tonnát. Az elvégzett munka értéke csaknem 480 ezer forintot tesz ki.

 

Györgytelep:

A Pécsi Ellátó Központ és a BIOKOM Nonprofit Kft. folytatta a Kórház u.-i illegális hulladéklerakó felszámolásakor megkezdett együttműködést, és ennek keretében közös erővel a györgytelepi önkormányzati ingatlanokat tisztították meg. A területen lévő lakóingatlanok közvetlen környezetét több, esetenként igen kiterjedt illegális hulladéklerakó borította. A kezeletlen hulladék az esztétikai problémán túl közegészségügyi szempontból is kimondottan aggályos volt. A takarítási munka során összesen 25 ezer négyzetméter nagyságú területről 355 köbméter (47,5 tonna tömegű), fajtánként elkülönített hulladékot gyűjtött be a BIOKOM. Ennek döntő része lom és háztartási jellegű szemét volt, de gumiabroncsból, építési törmelékből és még a veszélyes hulladéknak minősülő palából is akadt bőven. Az elvégzett munka értéke mintegy 4,6 millió forint volt.

Zsolnay-labdarúgópálya:

A Basamalom utcából nyíló, a vasút nyomvonalával párhuzamosan haladó út melletti önkormányzati ingatlanon illegálisan lerakott hulladék – a hulladék fajtájából adódóan – közegészségügyi kockázatot nem jelentett, a közlekedést sem akadályozta, és balesetveszélyes helyzetet sem okozott, ettől függetlenül mégis egy megoldandó és jelentős költségvonzattal járó problémát jelentett a tulajdonos számára. A finanszírozást segítette, hogy a „Tisztítsuk meg az Országot!” program keretében a BIOKOM Nonprofit Kft. által beadott pályázat pozitív elbírálást kapott. A nagyrészben ebből a pályázati keretből megvalósult munkát naponta átlagosan 5-6 földmunkagép és 12-13 tehergépjármű végezte, amikkel egy 7600 négyzetméter nagyságú területet tudtunk összesen 6719 tonna inert hulladéktól megtisztítani.

 

This site is registered on wpml.org as a development site.